AP-trade

« vissza a kezdőlapra

BMW ALPINA B5

A világ leggyorsabb...

ALPINA B10 Bi-TurboALPINA B5 ...szériagyártású limuzinja volt 1989-ben a legendás BMW ALPINA B10 Bi-Turbo, amely napjainkban kultuszjármű.
A BMW 5-ös sorozata nyújtotta a technikai alapot az ALPINA számára a B10 Bi-Turbo utódja, az új BMW ALPINA B5 kifejlesztéséhez, amely 314 km/h végsebesség elérésére képes.
A szépséget megtestesítő limuzin mellett praktikus kombi változatban is rendelhető.
Kitűnő gyorsulásukat 500 lóerős motorjuknak köszönhetik. Álló helyzetből 4,7 másodperc (kombi: 4,8 s) alatt gyorsulnak 100 km/h-ra, és ezzel a világ leggyorsabb sportkocsijai közé tartoznak.


A forma követi a funkciót

ALPINA B5ALPINA B5 Touring Egyedülálló, elegáns, de ugyanakkor sportos megjelenés a cél minden BMW ALPINA gépkocsi kifejlesztésénél. Az ALPINA hátsó spoiler követi a B5 övvonalát, az első spoilerrel és az új küszöbborítással együtt már álló helyzetben is dinamikát sugároz. A gyönyörű formatervezés és az optimális működés megköveteli az intenzív fejlesztési munkát a szélcsatornában az aerodinamika finomrahangolásánál, ami alapfeltétele a haladásnak 300 km/h feletti sebességnél.
Az eredmény meggyőző: az ALPINA első- és hátsó spoilernek köszönhetően az első- és a hátsó tengelynél minimálisra csökkent a felhajtóerő, egyúttal - a nagy méretű kerekek ellenére - képes a kiváló 0,29-es légellenállási tényező elérésére.


A szíve...

500 LE, 700 Nm ...egy mechanikusan hajtott kompresszorral feltöltött 4,4 l-es V8-as motor. Az összetett technika teljesen kitölti az ALPINA B5 motorterét, de ez érthető, ha vetünk egy pillantást a teljesítménygörbére. Már 2500/min motorfordulatnál rendelkezésre áll körülbelül 200 LE, 5500-nál pedig eléri a maximális 500 LE-t, de a szokásostól eltérően felette sem csökken a teljesítmény egészen a legnagyobb, 6000-es percenkénti fordulatszámhatárig.
A motor az első pillanattól kezdve elegendő forgatónyomatékot nyújt: 1000/min fordulatszámnál, egy kicsivel az alapjárati felett a nyolchengeres már 300 Nm-t fejleszt. 4250/min és 5250/min fordulatszám között pedig 700 Nm-t.


Harmonikus futómű

ALPINA B5 A hatalmas teljesítmény összhangban áll a futóművel, a precíz, sportos kezelhetőség a rugózási komforttal, amely egy nagy teljesítményű autónál nem feltétlenül megszokott. A rugózás és a lengéscsillapítás beállítása a Michelin Pilot Sport 2 (elől: 245/40 R 19, hátul: 275/35 R 19) abroncsokkal együttesen határozottságot és biztonságot közvetít a vezető felé bármely sebességtartományban.
A nagy teljesítményű fékberendezés minden időben kitűnő fékerőt nyújt, egy úgynevezett szárazfék funkcióval. Bekapcsolt ablaktörlőnél időről időre automatikusan, észrevétlenül hozzáérinti a fékbetétet a féktárcsákhoz, így távolítva el a vízfilmet róla.


A belső...

ALPINA B5ALPINA nemesfa díszítés ... a sportosság és az elegancia megtestesítője. A lágy bőrrel bevont, három küllős sportkormány a legfinomabb tapintás érzetét kelti. A kormány hátoldalába tökéletesen beleolvadnak a SWITCH-TRONIC kapcsológombjai. A tradicionális ALPINA nemesfa díszítés melegséget áraszt, éppen úgy, mint a kézi munkával készített ALPINA bőrbelső.


« vissza a kezdőlapra ^lap tetejére^